Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’. Deze worden nauwkeurig door middel van een behandelkop gericht zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.
Onze fysiotherapeuten passen deze methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in het schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor.
Shockwave versnelt het genezingsproces door activatie van de zelfhelende eigenschappen van het lichaam. Ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
Wanneer kan shockwave zinvol zijn?
- Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting
- Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
- Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
- Hielpijn (hielspoor), pijn onder de voet
- Pijn net onder de knieschijf
- Spasticiteit
- Ziekte van Peyronie
- Chronisch Pelvisch Pijn Syndroom (CPPS)
- Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (triggerpoints)
- Andere vormen van tendinopathieën
Wat kunt u verwachten van de shockwave therapie?
Tijdens uw afspraak zal uw klacht geïnventariseerd worden. Om een goed beeld te krijgen van wat er aan de hand is, wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. In een groot aantal gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie.
Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen.
Eerst wordt er gel op het behandelgebied aangebracht. Vervolgens wordt de shockwave behandelkop op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend terwijl er kleine ronddraaiende bewegingen worden gemaakt.
De shockwave behandeling duurt zo’n 5-10 minuten per sessie.