Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Wanneer dry needling?
Bij de volgende vormen van pijn kan dry needing zinvol zijn:
– Stijve spieren en gewrichten (bv. knie, heup, bekken en/of schouder)
– Bij klachten in de wervelkolom (bv. lage rug of nek)
– Aandoeningen aan de onderarm (bv. tennis- of golferselleboog)
– Hoofdpijnklachten

Behandeling

Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Ook wel uitstralingspijn genoemd.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de fysiotherapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been en ook de spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.