Manuele therapie

Manuele therapie is een van de specialisaties van de fysiotherapie. Bij manuele therapie gaat het om het opsporen van beperkingen in gewrichten, die daardoor niet meer gelijkmatig bewegen. De bewegingsuitslag links en rechts moet gelijk zijn (het maakt niet uit of het lichaam en het gewricht in het algemeen soepel of stijf is). Is er sprake van beperkte bewegingsuitslagen van de gewrichten, dan komt het tot lokale overbelastingen in andere gewrichten, die bij de betroffen bewegingsketen horen. Wat wordt gedaan? De meest bekende therapiehandelingen uit de manuele therapie zijn de snelle technieken. Men spreekt soms ook van kraken, rechtzetten etc. Deze manipulaties kunnen inderdaad een dusdanig geluid geven. Dat klinkt dan alsof een zuignap van het raam getrokken wordt. En inderdaad is dit feitelijk wat er gebeurt: gewrichtsoppervlaktes komen plotseling los van elkaar en de onderdruk veroorzaakt het geluid. Dit is geheel onschadelijk. De techniek is dan ook nagenoeg pijnvrij. De manueel therapeut maakt ook gebruik van andere- geluidloze- effectieve werkwijzen.

Hoe functioneert het? Meestal ontstaan klachten, door een verstoorde balans in de samenwerking tussen twee of meerdere gewrichten. Omdat wij van het lichaam toch de hele bewegingsuitslag vragen (b.v. in de auto omkijken), moeten gewrichten die wél soepel zijn, het van de geblokkeerde segmenten overnemen. Hierbij raken ze overbelast. Dat kan plotseling of geleidelijk aan gebeuren. De patiënt voelt deze overbelasting dan door pijn in een spier / gewricht. De locatie van de pijn is in 90 % van de gevallen niet de locatie van de oorzakelijke verstoring/blokkade maar de plek van de overcompensatie. Daarnaast treedt bij een blokkade een verstoring op van de spier- en bandenfunctie en een verstoring van de neurologische aansturing van de betreffende onderdelen. In het slechtste geval blijft deze onevenwichtige situatie gedurende lange tijd bestaan en kan zelfs een bovengemiddelde slijtage veroorzaken. De manuele technieken werken zowel op een mechanische, als ook op een reflectoire en neurologische manier, om het normale en gezonde bewegingsevenwicht te herstellen.

Welke klachten? De klachten, die wij het meeste zien in de manuele therapie zijn – spit – lichte hernia’s – nek en schouderproblemen – hoofdpijn – voet- en enkelklachten. Ook bij andere klachten, b.v. zwangerschapsklachten, kan manuele therapie een positieve invloed hebben. Voor verdere informatie, kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie NVMT: “Wanneer naar de MT?”. De algemene fysiotherapie kijkt vooral naar beperkingen van de mens in zijn dagelijks functioneren. Dit wordt geanalyseerd en structureel behandeld/geoefend. Indien dit niet voldoende succes oplevert, kan de manuele therapeut erbij worden betrokken om een diepere analyse van de gewrichtsfunctie te maken. Het is ook mogelijk om eerst de manuele therapeut te raadplegen en dan de functie met algemene fysiotherapie te herstellen. Dit is afhankelijk van de situatie. Zijn er bijzondere omstandigheden of beperkingen, dan is het nuttig om dit tijdens de aanmelding aan te geven.